Tässä muutamia asioita eri kuntoisten kattojen maalauksesta.

Aiemmin maalattu peltikate

Vanha peltikatto vanhetessaan tulee epäsiistiksi, kun sen maalipinta alkaa haalistumaan ja kiilto alkaa katoamaan.

Jos peltikatto on muuten ehjä, ilmeen kohentamiseen riittää kunnon pesu peltikattopesuaineella sekä uudelleen maalaus.

Jos maalipinta on pahasti hilseillyt eikä pysy enää kunnolla kiinni niin peltikate tarvitsee hiekkapesun, jolla saadaan vanha maali poistettua. Käsittelyn jälkeen puhdistettu pinta pohja -ja pintamaalataan,jonka jälkeen peltikate menee taas monia vuosia.

Uusi peltikate

Maalaamaton katto, eli galvanoitu pelti,kannattaa olla pinnoittamatta 3-5 vuotta, jotta sen pinta hapettuu himmeäksi ja on sopiva maalaamiselle. Jos halutaan jo aiemmin saada kattoon maali niin odotusaikaa voidaan lyhentää hiekkapesulla, jolloin saadaan varmistettua maalin tarttuvuus ja voidaan kate maalata halutun väriseksi.

Muovipinnoitettu peltikate

Myös muovipinnoitettuja peltikattoja voi maalata, kunhan pinnoite on hyvin kiinni alustassaan.Pinnoitetyyppi saadaa selville pellin kääntöpuolelta, jonka perusteella voidaan valita sopiva maali. 

Kannattaa selvittää ennen peltikatteiden maalausta

Aikaisemman maalin tartunta alustaansa pystyy tarkistamaan suuntaa antavalla X-viiltomenetelmällä. Menetelmää kannattaa kokeilla useammasta kohdasta. Mikäli maali irtoaa paloina alustasta, vanha maali ei ole pohjassa tarpeaksi hyvin kiinni ja se tulee poistaa kauttaaltaan. Näin varmistetaan uuden maalin tartunta.

Toinen huomioitava asia on, että maalikalvojen yhteenlaskettu paksuus saa olla korkeintaan 350 mm. Normaalisti yhdellä maalauskerralla pyritään n.40 mm paksuuteen. Jos maalien enimmäiskalvonpaksuus ylittyy, aiemmat maalit pitää poistaa ennen uudelleenmaalausta.

Tässä näette esimerkkikohteita peltikattojen pesusta ja maalauksesta.

Tiilikate

Betonitiili on vanha ja suosittu omakotitalojen katemateriaali. Se on pitkäaikainen, mutta altistuessaan ankaralle säärasitukselle sen pinta rapautuu, likaantuu ja haalistuu. Tiilikatteen huolto kannattaa tehdä siis säännöllisin väliajoin, jotta sammal, jäkälä ja muu kasvusto ei jämähtäisi kattoon kiinni. Tiilikate kannatta pestä ja käsitellä suoja-aineella n. 5-10 vuoden välein.

Jos tiilikate on päässyt rapautumaan ja haalistumaan niin tiilikate voidaan pinnoittaa uudelleen. Tiilikaton pinnoitus eli maalaus palauttaa tiilikaton kauniin värisävyn uudenveroiseksi ja suojaa pintaa likaantumiselta ja sammaleelta

Tässä näette esimerkkikohteita tiilikaton pesusta ja maalauksesta.

Kysy tarjous tiili tai peltikatteen pesusta ja maalauksesta!! Tulen käymään arvioimassa kattosi kunnon ja lasken ilmaisen tarjouksen kohteesta!